Tekst laten schrijven tegen concurrerende tarieven | Bureau voor Tekst

 06 1965 2658
  jeroen@bureauvoortekst.nlWat kost een (serie) tekst(en)?

Voor schrijfopdrachten heb ik twee standaard woordtarieven:

Voor 50 cent per woord doe ik het hele traject. U hoeft zelf nog niets 'op papier' te hebben; een min of meer doordacht idee over wat er in de tekst moet komen is voldoende. Met een achtergrond in de journalistiek en meer dan twintig jaar ervaring met het schrijven van (veelal commerciŽle) teksten, kan ik over de inhoud van teksten adviseren en uw ideeŽn zo nodig aanvullen.

Voor 30 cent per woord werk ik een tekst uit waarvan u de inhoud zelf al hebt bepaald. U levert deze content aan in een (ruwe) tekst, of bijvoorbeeld via de geluidsopname van een interview. Ik doe verder geen aanvullingen of advieswerk; ik gebruik alleen wat u aan input aanlevert.

Hebt u zelf al een tekst klaar liggen die alleen verbeterd moet worden? Voor correctie- en redigeerwerk reken ik 5 of 10 cent per woord, afhankelijk van de staat van een tekst. Hierover leest op de pagina Tekstcorrectie.

En anders?

Is een schrijfopdracht minder 'standaard', dan hanteer ik een marktconform uurtarief van 70 euro. Ga ervan uit dat de totale kosten van een schrijfopdracht afhankelijk zijn van het aantal teksten, de lengte van de teksten en de manier waarop u de input weet te presenteren. Hoeveel informatie moet in de tekst staan? Is die informatie afkomstig uit interviews of is ook (aanvullend) (bronnen)onderzoek nodig? Hoe compleet is de briefing, hoeveel denkwerk en overleg gaan aan het schrijven vooraf en hoeveel versies hebben we nodig voordat iedereen tevreden is?

Gaat het om een serie teksten, dan kost de eerste tekst normaal gesproken meer tijd omdat we de juiste toon moeten vinden: zakelijk, commercieel of bijvoorbeeld heel informeel. Daarop volgende teksten ontstaan meestal sneller.

Hoe bepalen we de totale kosten?

Ik maak altijd vůůraf sluitende afspraken met opdrachtgevers over de totale kosten van een (serie) tekst(en). Dit gebeurt als volgt:

  1. U neemt contact op en bespreekt wat u wilt. Belangrijk is vooral of u zelf al teksten hebt geschreven die alleen redactie nodig hebben, of dat er nog geen teksten zijn. In het laatste geval: hebt u wel een idee over de inhoud van de teksten, of wilt u (ook) daarover advies?
  2. Met de informatie die op deze manier ontstaat, schatten we in hoeveel werk uw opdracht met zich meebrengt. Op basis van de hierboven genoemde tarieven kunnen we op z'n minst een maximumbedrag afspreken. Dit voorkomt verrassingen achteraf.
  3. Bent u akkoord met de prijs, dan bespreken we een deadline waarop de teksten uiterlijk klaar moeten zijn en ga ik van start. Wel vraag ik vůůr aanvang van de werkzaamheden een aanbetaling.

Geen Btw

Ik werk als freelancer en ben bij de Belastingdienst bekend als eenmanszaak. Ik kom daarom in aanmerking voor deelname aan de KOR en hoef over mijn werkzaamheden geen Btw te rekenen.

Auteursrecht

Het auteursrecht van teksten komt volledig in handen van u als opdrachtgever: een tekst wordt niet per se geschreven voor eenmalig gebruik, maar kan eenmaal opgeleverd zo vaak en voor zoveel (verschillende) communicatie-uitingen worden gebruikt als u wilt. Indien gewenst kunnen we (juridisch geldende) afspraken daarover schriftelijk vastleggen.


Bordewijk, Bureau voor Tekst

Oude Varkenmarkt 5
2311 VN Leiden

06 19 65 26 58
jeroen@bureauvoortekst.nl

KvK Den Haag: 27356606

Copyright © Bordewijk, Bureau voor Tekst 2004-2022