seo: webteksten die uw webpagina's beter vindbaar maken | Bureau voor Tekst

 06 1965 2658
  jeroen@bureauvoortekst.nlSeo deel 1: websiteoptimalisatie

Zoekmachineoptimalisatie of search engine optimization (seo) vergroot de kans dat een website wordt gevonden door zoekmachines als Google. Zoekmachineoptimalisatie begint met websiteoptimalisatie: de tekstuele optimalisatie van uw webpagina's. Een website optimaliseren kan door tekstuele aanpassingen in de metadatering van de verschillende webpagina's - zoals title-tag en meta-description - maar vooral in de html-teksten van die pagina's.

Gebruik zoektermen die uw potentiŽle klanten gebruiken als ze op internet zoeken naar uw product of dienst. Gebruik wel zoekwoorden of combinaties daarvan die specifiek zijn, want met (te) algemene of concurrerende zoektermen lukt het niet. Die gebruiken uw concurrenten ook in hun zoekmachinegeoptimaliseerde webteksten en zijn daarom niet onderscheidend genoeg.

Landingspagina's

U moet zich namelijk wťl onderscheiden. Een ranking in Google is tenslotte relatief. Vooral de subpagina's van uw website zijn geschikt, omdat we daarin meer specifieke zoektermen kunnen verwerken. Een subpagina fungeert als landingspagina: door een specifieke zoekopdracht die op zich weinig te maken heeft met uw website als geheel, komt een bezoeker wel degelijk op uw site terecht.

Onthoud dat Google geen websites vindt, maar webpagina's. Zorg voor diversiteit; maak (sub)pagina's vindbaar met verschillende zoektermen, zodat uw website als geheel aansluit bij meerdere, verschillende zoekopdrachten en kan worden gevonden door meer bezoekers. Dat vergroot de kans op een hogere ranking in de zoekresultaten van Google.

Volumebuilding

Maak uw website groter, zorg voor aanvullende webpagina's met verdieping. Dat maakt uw website meer divers en als geheel interessanter voor meer potentiŽle bezoekers. Doe aan volumebuilding. Hoger eindigen in de zoekresultaten van Google kan door een website uit te breiden en regelmatig aan te passen.

Maak uw site dynamisch. Zorg bijvoorbeeld voor extra webpagina's die handelen over zaken die gerelateerd zijn aan uw business, maar steeds andere aspecten daarvan belichten. De pagina's gaan over diverse onderwerpen en kunnen daarom worden geoptimaliseerd voor hun eigen (steeds weer andere) zoektermen of zoekwoordcombinaties.

Informatief

Google wil dat uw site informatief is voor zoekers op internet. Uw webpagina's moeten daarom waarde hebben voor zoveel mogelijk verschillende internetgebruikers, die allemaal een specifieke zoekopdracht hebben. Extra webpagina's met extra informatie kunnen Ė op den duur Ė zorgen voor een grotere toestroom. Schrijf die aanvullende teksten niet zozeer over uzelf, uw onderneming of product, maar over de markt waarin u actief bent. Over trends op die markt, of belangrijke ontwikkelingen en uw visie daarop.

Extra content vergroot de kans dat klanten op uw site informatie vinden die hen verder helpt. Voor de inhoud kunnen we inspiratie opdoen op internet, maar heel belangrijk is dat de teksten uniek zijn. Zomaar wat copy-pasten van Wikipedia - of nog erger: van sites van concurrenten - is geen goed idee, daar prikt Google snel doorheen. Duplicate content kan bovendien problemen geven met auteursrecht.

Seo deel 2: websitepromotie

Helaas zijn tekstuele aanpassingen alleen (nog steeds) niet genoeg. Extra webpagina's zijn ook belangrijk omdat we baat hebben bij een groot aantal backlinks. Een belangrijke graadmeter voor Google is het aantal malen dat vanuit andere (liefst grote en belangrijke) websites naar uw site wordt gelinkt. We moeten zorgen voor websitepromotie en dat kan door linkbuilding. Een ruime hoeveelheid backlinks geeft een website status en autoriteit.

Aanvullende webpagina's fungeren als landingspagina's voor backlinks, bijvoorbeeld vanuit blogs waarop u een korte samenvatting van uw verhaal plaatst. Hoe meer verschillende landingspagina's met allemaal andere (maar aan uw business gerelateerde) onderwerpen en hoe meer backlinks naar die verschillende landingspagina's toe, hoe belangrijker uw site naar de mening van Google is. Maar vooral: hoe meer waarde uw site heeft voor bezoekers, het uiteindelijke doel.

Lees ook:

Gevonden door Google?

Seo: de strijd om Google

Bezoekers? U wilt klanten!

Wie zoekt er een 'schoenhersteller'?
Stel: u repareert computers in de regio Den Haag. De teksten op uw website vertellen bezoekers dat u dat goed kan. Maar dan moeten die bezoekers er wel zijn! Het probleem is dat de regio Den Haag misschien wel duizend reparateurs van computers kent, met allemaal een website waarop ook zij blijk geven van hun kennis en kunde.

Met een zoekwoordcombinatie als computer + reparatie + Den Haag komen we niet ver; er staan hooguit tien van de genoemde concurrenten op de eerste pagina van Google en verder kijken uw potentiŽle klanten niet. We pakken het daarom anders aan. We schrijven teksten over het vakgebied, die we bloggen op het internet met een verwijzing naar de eigen site. Deze artikelen zouden kunnen gaan over:

 • De voordelen van Windows 10.
 • Wat te doen met trage computers?
 • De laatste ontwikkelingen op het gebied van internetbeveiliging.
 • Hoe veilig is thuisbankieren?
 • Een verstandig gebruik van social media.
 • De aanhouder wint

  De grap is dat de mensen die u zoeken - uw mogelijke klanten - niet zozeer een reparateur van computers nodig hebben, maar een specifiek probleem hebben. Niet zelden gebruiken zij bij het zoeken naar een reparateur meer specifieke zoektermen die dat probleem aanduiden. Door veelvoorkomende computerproblemen te beschrijven in aparte (landings)pagina's op uw site, kunt u zoektermen in webteksten verwerken die veel minder algemeen zijn dan computer en reparatie.

  Met bovendien de nodige backlinks vanuit andere sites naar die landingspagina's toe, krijgen uw webpagina's meer aanzien bij Google, ook door het grotere volume. Overigens niet meteen, er is een lange adem voor nodig. Maar de aanhouder wint.

  Vergeet de bezoeker niet

  Tot slot: Google wil niet behaagd worden, Google wil dat u bezoekers van uw site van dienst bent. Het is een groot misverstand dat seo betekent dat je een website bouwt naar de wensen van het almachtige Google. De zoekmachine geeft een webpagina een hogere ranking - indexeert een pagina beter - als Google vindt dat die webpagina een hogere waarde heeft voor bezoekers. Het gaat niet om Google, het gaat om de internetgebruiker, de potentiŽle bezoeker van uw site en de mogelijke klant. Daar gaat het u toch ook om?  Bordewijk, Bureau voor Tekst

  Oude Varkenmarkt 5
  2311 VN Leiden

  06 19 65 26 58
  jeroen@bureauvoortekst.nl

  KvK Den Haag: 27356606

  Copyright © Bordewijk, Bureau voor Tekst 2004-2022