Teksten schrijven, hoe doen we dat? | Bureau voor Tekst

 06 1965 2658
  jeroen@bureauvoortekst.nlTeksten laten schrijven: hoe werkt het?

U hebt teksten nodig en u hebt besloten die teksten niet zelf te schrijven. Schrijven is namelijk niet uw 'core business'. U hebt er geen tijd voor, u bent er niet goed in of u hebt er gewoon geen zin in. U komt terecht bij een ervaren tekstschrijver en gaat de samenwerking aan. Het woord samenwerking is hier op z'n plaats, want een schrijfklus uitbesteden betekent niet dat u zelf helemaal niets meer hoeft te doen. Ook van u als opdrachtgever wordt het nodige verwacht.

Inhoud en vorm

Een tekst heeft altijd een inhoud en een vorm. De inhoud van een tekst noemen we ook wel de content: de informatie die we communiceren met onze lezers. De vorm van een tekst is de manier waarop we die inhoud tekstueel verwoorden. We kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een heel zakelijke toon - ik leg rustig en duidelijk uit wat u te zeggen hebt - of een meer commerciële manier van schrijven, als een artikel wervend moet zijn omdat u een product of dienst wil verkopen. Dan houd ik de vaart erin en formuleer zo actief mogelijk.

Wat is de content?

Onze taakverdeling is helder: u als opdrachtgever zorgt voor de inhoud en ik als tekstschrijver zorg voor de vorm. Voordat we aan de slag gaan, moet u zelf goed hebben nagedacht wat u allemaal wel en niet in uw tekst wilt opnemen. Wat wilt u kwijt aan uw lezers? Wat weten ze, wat weten ze niet en wat moeten ze weten?

Met welke verkooppunten wilt u een product of dienst aanprijzen? Welke voorbeelden ondersteunen dit alles? Natuurlijk kan ik u met de inhoud, de content van uw teksten op weg helpen – ik heb een verleden in de journalistiek – maar de informatie moet uiteindelijk bij u vandaan komen, niet bij mij.

Welke toon?

Dan de toon van een tekst: de vorm. Die varieert van zakelijk, formeel of zelfs ambtelijk – hoewel dat niet mijn advies is – tot meer losjes of zelfs 'joviaal'. Begrijp dat het soms even zoeken is; er gaan meerdere versies van een tekst heen en weer tussen opdrachtgever en opdrachtnemer voordat we de juiste toon te pakken hebben. Maken we een complete serie teksten – bijvoorbeeld voor uw (nieuwe) website – dan is het verstandig om met één tekst te beginnen. Pas als die helemaal goed is, schrijven we de rest op dezelfde manier.

Teksten op internet

Tot slot: het aantal bestaande schrijfstijlen is uiteindelijk zo groot als het aantal schrijvers. Maar op het internet valt die verscheidenheid erg mee. De meeste sitebezitters kiezen voor een heldere en bondige schrijfstijl, waarmee bezoekers goed geïnformeerd worden en vlot antwoord hebben op hun vragen. Internetgebruikers willen snelheid; voor literaire uiteenzettingen pakken ze liever een boek.

Wijkt uw stijlkeus niettemin (sterk) af van wat op het internet gangbaar is, stuur dan een link door naar een voorbeeld van een tekst in de door u gewenste schrijfstijl.

Lees meer over schrijfstijlen


Bordewijk, Bureau voor Tekst

Oude Varkenmarkt 5
2311 VN Leiden

06 19 65 26 58
jeroen@bureauvoortekst.nl

KvK Den Haag: 27356606

Copyright © Bordewijk, Bureau voor Tekst 2004-2022