Webteksten | Bureau voor Tekst

 06 1965 2658
  jeroen@bureauvoortekst.nlTeksten voor websites

Uw website is prachtig, maar u mist nog de juiste woorden? Communicatie op internet stelt specifieke eisen aan zinsopbouw en tekstlengte, en aan het gebruik van (combinaties van) zoekwoorden die een webtekst vindbaar maken voor Google. Veel commerciŽle en non-profit organisaties vinden het lastig om goede teksten voor websites te schrijven, of hebben problemen met zoekmachineoptimalisatie (seo): de vindbaarheid van hun webpagina's op internet.

Een goede webtekst houdt rekening met het gedrag van de ongeduldige bezoeker, die met zijn vraag of zoekopdracht evengoed terecht kan op talloze andere sites. Is een zin te lang, is de tekst onduidelijk of heeft een bezoeker moeite om door een tekst heen te komen? Eťn klik en de (potentiŽle) klant is weg.

Vier of vijf korte alinea's

Ik schrijf teksten voor websites die zijn opgebouwd uit korte alinea's van minimaal vier en liefst niet meer dan acht regels, met een duidelijk herkenbare thematische eenheid en een kop erboven die de lading goed dekt. De totale lengte van een webpagina varieert van 250 tot 500 woorden.

250 is het minimum omdat de pagina anders niet goed wordt geÔndexeerd door Google. De tekst is bij voorkeur niet langer dan 500 woorden omdat we uw bezoeker niet willen overladen met (overbodige) informatie. De tekst moet uw bezoeker en (potentiŽle) klant vlot door uw website heen leiden en hem voorzien van precies de informatie die hij zoekt.

De meeste klanten willen - in ieder geval om te beginnen - vier of vijf tekstpagina's voor hun website. Op de (belangrijkste) pagina's 'Home' en 'Wat doen we?' vertellen we kort wie u bent en wat u in de aanbieding hebt. De meeste websites hebben daarnaast een pagina 'Over ons' en een pagina 'Werkwijze'. Tot slot kunt u denken aan een pagina 'Portfolio' of een (aparte) pagina 'Contact'.

Wat kost een website?

Voor het schrijven van webteksten reken ik een standaard woordtarief van 50 of 30 cent, afhankelijk van de manier waarop u de input weet aan te leveren (zie Tarieven). De prijs is inclusief advies over de structuur van uw site en de inhoud van uw pagina's, en inclusief correctieronde(s): ik ga door totdat u tevreden bent. Zijn de teksten opgemaakt ('ingelopen'), dan kijk ik graag nog even mee of alles goed gaat.

Ook zoekmachineoptimalisatie (seo) zit bij de prijs inbegrepen, maar zonder zoekwoordonderzoek. De (combinaties van) zoektermen waarmee u uw webpagina's vindbaar wilt maken voor Google, verwerk ik in de tekst en in de metadatering, maar u levert die zoektermen zelf aan. Wel kan ik hierover adviseren.

Een oriŽnterend gesprek en een offerte zijn hoe dan ook gratis en vrijblijvend. Ook een taalkundige check van uw bestaande website verplicht u tot niets. Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Doorlopende webredactie

Een website is nooit af. Ook niet als alle pagina's zijn voorzien van tekst, de opmaak goed is, alle links werken en de site online is getest met verschillende webbrowsers. Al gauw ontstaat behoefte aan updates. Internetcommunicatie is een dynamisch proces. U wilt nieuws melden, teksten toch weer aanpassen, inspringen op nieuwe ontwikkelingen of een nieuwe medewerker voorstellen.

Ik bied daarom de mogelijkheid om uw webpagina's regelmatig en in nauw overleg te verversen, of veranderingen op uw site op afstand te monitoren en waar nodig fouten te herstellen.

Zoekmachineoptimalisatie (seo)

Goede teksten voor websites is ťťn ding; de pagina's moeten ook gevonden worden. Voor een goede ranking in de zoekresultaten van Google is allereerst van belang dat de paginateksten zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines. De zoekwoorden of combinaties van zoektermen die uw gewenste bezoekers gebruiken, moeten strategisch zijn verwerkt in de paginateksten.

Webpagina's zoekmachinevriendelijk maken is relatief eenvoudig te regelen. Lastiger, maar niet onmogelijk is het hoofdstuk volumebuilding en websitepromotie door het creŽren van backlinks. Lees daarover op de pagina Seo.

Voorbeelden zien?

U vindt hier verschillende screenshots van websites waarvoor ik in een recent verleden de teksten schreef en de zoekmachineoptimalisatie verzorgde.

Lees ook:

Gevonden door Google?

Seo: de strijd om Google

Bezoekers? U wilt klanten!

Wie zoekt er een 'schoenhersteller'?
Bordewijk, Bureau voor Tekst

Oude Varkenmarkt 5
2311 VN Leiden

06 19 65 26 58
jeroen@bureauvoortekst.nl

KvK Den Haag: 27356606

Copyright © Bordewijk, Bureau voor Tekst 2004-2022